Çelik Kanopiler

çelik konstrüksiyon

Çelik Kanopi Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Çelik konstrüksiyon, malzeme ve inşaat mühendislikleri ile mimarlık ve endüstriyel tasarım sanatlarının bir araya geldiği multidisipliner bir çalışmadır. Kanopi, veya diğer adı ile “markiz” de, çelik konstrüksiyon eserlerinin adeta sergi alanı, bu alandaki ustalığın göstergesi konumunda bir yapıdır.

Kanopi’nin kelime anlamı “kaplayan, örten” olarak tanımlanabilir. Bu nedenle savaş uçaklarının kokpitini örten cama da kanopi adı verilir. Çelik konstrüksiyon ile oluşturulan kanopi ise, daha çok dış mekanların örtülmesi ve kullanım kolaylığı ile estetik algının bir araya getirilmesi amacıyla kullanılan bir yapıdır.

Çelik Kanopi Nasıl Yapılır?

Kanopi, yapım süreci bakımından başlı başına ayrı bir bina gibi değerlendirilmelidir. Uzman bir çelik konstrüksiyon ekibi, öncelikle kanopinin kullanılacağı alanı belirler ve bu alanda kullanılan CAD yazılımları ile projelendirme yapar. Projelendirme ve onay aşamaları tamamlandıktan sonra ise uygulamaya geçilir.

Tüm çelik konstrüksiyon çalışmaları gibi kanopi için de üretim ve montaj ayrı birer safhadır. Projenin detaylarına göre gereken çelik yapı parçaları temin edildikten sonra, kanopinin karkası, yani iskeleti oluşturulur. Ayrı bir yaşam alanı taşınması gerekmediğinden, ve amaç tamamen kullanılan hizmet alanını örtmek olduğundan, kanopiler oldukça ekonomik ve hafif yapılardır. Yine bu sebeple, kanopi inşası büyük bir hızla yapılabilmekte, ortaya modern eserler koyulabilmektedir.

Kanopi iskeleti oluşturulduktan sonra, kullanıcının tercihine göre farklı malzeme ve boya çeşitleri ile üzeri giydirilir ve iş teslim edilir. Bu andan itibaren kanopi, çelik konstrüksiyon yöntemi ile yapılan çatılara benzetilebilir. Tıpkı çelik çatılar gibi kanopiler de düşük bakım maliyeti, yüksek dayanıklılık, uzun ömür gibi özelliklerle dikkat çekmektedir.

Ülkemizdeki resmi mevzuat gereği bazı alanlarda kullanılacak kanopiler, belli ölçü ve standartlara göre üretilebilmektedir. Benzin istasyonları ve yolcu terminalleri için iki yönlü devlet yollarında (yani “duble yol” tabir edilen yollarda) en az 75 metre cephe genişliği gerekmektedir. Bu rakam iki şeritli (gidiş-geliş) yollarda 45, il yollarında 55, diğer tüm yollarda ise 40 metre olarak belirlenmiştir. Yol üzerinde kurulacak benzin-LPG istasyonları ve terminaller haricindeki tesisler için ise kanopi cephe genişliği minimum 30 metre olmak zorundadır.

Hem akaryakıt istasyonları hem de terminaller için, kanopi inşa edilirken TAKS ve KAKS (taban alanı katsayısı ve kat alanı katsayısı) alanlarına dâhil edilmez. Market, restoran gibi kapalı mekânlar ve tankerlerin boşaltım yaptığı benzin platform adaları bu alanlara dâhil edilir.

Çelik Kanopi Kullanım Alanları

İnsanların kullandığı giriş çıkış düzeyi yüksek olan her açık alana dış etmenlerden korunmayı kolaylaştırmak için kanopi inşa edilebilir. Örneğin bazı post modern mimarlık guru’ları, villa tasarımlarını yaparken bahçeye çardak yerine mini-kanopi koymaktadır. Ülkemizdeki en popüler kanopi kullanım alanları arasında şunlar bulunur:

  • Benzin İstasyonları: Benzin istasyonları, kanopiye en çok ihtiyaç duyulan yerlerdir. Hem personel hem de müşteriler için maksimum güvenlik, konfor ve şehrin dokusu ile en iyi uyumu sağlamak ancak kanopi kullanımı ile mümkündür. Zaten benzin istasyonu ile kanopinin adeta birbirleri ile özdeşleşmesi, biri söylendiğinde diğerinin adeta gözlerde canlanması da bu sebepten kaynaklanmaktadır.
    • Benzin İstasyonlarının Ek Alanları: Benzin istasyonlarının ana hizmet alanı olan pompa bölümünün haricinde de kanopiler oldukça popülerdir. Oto yıkama-yağlama, lastik satış ve bakımı, araç teknik servis noktası gibi alanlara ayrı birer kanopi kurularak hem bu alanların müşteriler için çekiciliği arttırılabilir, hem de daha kaliteli bir hizmet standardı yakalanabilir.
    • Yolcu Terminalleri: Havaalanı ve otogarlar da kanopilerin sık sık kullanıldığı alanlardır. Özellikle büyük şehirlerarası otobüs terminallerinde, “peron” sistemi ile yolcu iniş-biniş trafiğinin daha iyi kontrol edilebilmesi için kanopi kullanımı elzemdir. Bu tip yerlerde kullanılan kanopiler, yalnızca güneş ve yağmurdan korumak için değil, olası trafik kazalarının da önüne geçebilmek için özel boyalar ve reflektif malzemeler ile giydirilirler.
    • Geçiş ve Kontrol Noktaları: Devlet sınırlarından site girişlerine, okul kapılarından feribot iskelelerine her türlü geçiş, ödeme ve kontrol noktası için kanopi inşa edilebilir. Bu tip alanlarda kanopinin görevlileri ve vatandaşları dış etmenlerden korumaya ek olarak, güvenlik algısını arttırma görevi vardır. Dolayısıyla geçiş ve kontrol noktaları için inşa edilen kanopilerde daha keskin hatlı tasarımlar ve daha belirgin malzemeler kullanılarak adeta “çelik konstrüksiyonun soğuk yüzü” sergilenir. Böylece kurumsal yapının (yani devletin veya site yönetiminin) otoritesi algılara işlenmiş olur. Ülkemizde her ne kadar birçok geçiş ve kontrol noktası kanopisi yalnızca minimum ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yapılmış olsa da, özellikle ABD’nin karayolu sınır kapılarında bu tip eserlerin en iyi örnekleri görülebilmektedir.
    • Kurumsal Bina Girişleri: Özellikle çokuluslu şirketler ve bankalar için kurumun ofisine gelen insanlar üzerinde bırakılan intiba çok büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla da bu tip “merkez ofis” binalarının giriş kısımlarında daha güçlü bir imaj oluşturabilmek için hiçbir yapı masrafından veya alan kullanımından kaçınılmaz. Binanın taşıyıcı iskeletinden ayrı (uzay yapılı) geniş ve ferah kanopiler, cam tavanlar, gizli LED aydınlatmalar, dev projektörler hep bu tip yerlerde karşımıza çıkmaktadır.
    • Oteller: Müşerilerine “eğlence de keyif dolu zaman geçirme” imkânı sunduğunu ilk adımdan hissettirmek isteyen oteller, kanopiyi adeta tatilin bir parçası gibi kullanırlar. Karşılama, bavulların teslim alınması ve uğurlama otelin girişindeki kanopi altında gerçekleşir. Ayrıca geniş tatil köylerinde kanopi altına bar, havuz içi barı, açık büfe ve animasyon noktaları gibi alternatif kurulumlar yapılabilmektedir. Otel kanopileri genellikle göz alıcı renkte ve çocukların zarar görmemesi için yuvarlak hatlı yumuşak malzemelerle giydirilir.
    • Ofisler ve Konutlar: Günümüzün şehir yaşamı güvenlik kaygılarını arttırdığından, bu tip binalarda diafon sistemi kullanılır. Bu da içeri girmek için gereken süreyi oldukça uzatabilmektedir. Ayrıca görüntü ve ses sistemlerinin de yağış veya güneş alması olumsuz etki yapar. Bu nedenlerle de ofis ve konutların girişlerine de kanopi yapılabilmektedir. Bu tip kanopiler genellikle oldukça hafif malzemelerden yapılırlar ve dışarıdan görülebilecek bağlantı elemanları ile binanın ana taşıyıcı iskeletine bağlanırlar.
TEKLİF ALIN
× Whatsapp Yardım